Att rita en storyboard​

Storyboard
En storyboard är ett illustrerad filmmanus där filmens tagningar ritas upp på papper. Den fungerar som ett verktyg för inspelningen genom att man i förväg komponerat bilden och tänkt ut de bästa vinklarna. När du gör en storyboard måste du bestämma vilken typ av film du ska göra. Anledningen till detta är att bilderna ska utformas på samma sätt. En actionfilm har ett speciellt bildspråk medan romantiska filmer har ett annat bildspråk.

Dreamworks-Storyboard-notes_02-copy[1]

En bild visualisera dina tankar.
Du måste tänka i förväg på vad och hur du ska filma. Du kan koncentrera dig på ett logiskt och kontinuerligt flöde. Du tänker automatiskt på bildkompositionen. Du sparar tid och energi vid inspelningstillfället. Storyboarden fungerar också som ett redigeringsschema.

Rita
Du kan rita enkla streckgubbar, med konturer av detaljer och andra saker i bakgrunden. Skriv ner kameravinklar och format under bilderna och markera dem som påminnelse om viktiga inslag i tagningarna. Har du fler skådespelare kan du markera de med A B C och D för att följa rätt person. Försök att använda dig av en rutad golv i bilden för att skapa djup och placera dina personer i bilden.

0fb2360381a1153594f5523a60e32a72Rita gärna pilar och streck för att visa hur en person ska gå eller röra sig inom bilden.

I vissa lägen tecknas både början och slutet av en scen som inkluderar en kamerarörelse.

På storyboarden bör du även skriva ner åt vilket håll personer går åt, så att att kontinuiteten bibehålls i varje tagning. Om någon i första tagningen går åt vänster kan han inte i en annan gå åt höger utan att detta visats. Skriv därför ner i storyboarden åt vilket håll karaktärerna rör sig och tittar åt.

storyboard_ideasv7-01_0[1]

Bildplaneringen
Variera bildutsnitt och kameravinkel (grodperspektiv, fågelperspektiv etc).
Använd gärna annorlunda och nyskapande kameravinklar.
Använd vinklade bilder för att dramatisera eller förstärka bilden.
Använd mycket närbilder, bland annat för personliga ögonblick.
Använd många klipp, det blir både intressantare och roligare.
Använd olika ljussättning. Olika ljussättningar kan förmedla olika känslor och stämningar.
Bildavsökningen – ligger motivet i efterföljande bilder rätt?
Placera motivet rätt i bild.
Tänk på blick- och rörelseriktningar. Gör inte efterföljande bilder för lika.
Låt föremål i förgrunden överlappa föremål som ligger längre bort i bilden.

 

Storyboard_Valia_page03[1]

Storyboard från filmer
famousframes.com kan du se mängder av exempel på storyboard från kända filmer.

Höger klicka på bilden för att ladda er
blank-film-storyboard-template.png

Redigeringsschema
Storyboarden fungerar även bra som ett schema vid redigeringen. Du behöver inte spola fram och tillbaka för att hitta rätt bild till början. Följ bara storyboarden till punkt och pricka. Har du däremot lagt till och ändrat om scener under inspelningen kan det vara en bra idé att göra om storyboarden – eller kanske se över sina planeringsvanor.

%d bloggare gillar detta: