Porträttfoto

När Staden Joplin i USA blev helt förstörd av en tornado så flög tusental bilder iväg i vinden. En förening bildades för att samla ihop bilderna och återlämna dessa till dess rätta ägare. För många av dessa är det det enda som finns kvar av deras ägodelar. En bild av barnbarn fick ett äldre par att gråta och minnas. En man berättade: “When the pictures are gone, memories are gone and life itself.”

Spontanan porträtt är tagna för att föreviga viktiga händelse i livet. Finns det inga bilder så försvinner dessa minne för alltid men porträttfoto är konsten att ta en bild som visar en persons individuella karaktärsdrag och uttryck. Porträttfoto handlar om teknik och val av ljus men också om psykologi, det handlar om en relation. Andra porträtt är tagna för andra orsaker än de emotionella. Det kan vara reklambilder, för tidskrifter eller mode. Bara se dig omkring på stan, i tidningar eller på reklamskyltar.

Markus Kvint. Pianist

Vad är syftet med din bild?

Som artist och musiker är porträtt också en viktig del av din ”image” din varumärke som musiker. Därför är det också viktig att tänka till och fundera på hur du vill framstå. Det finns ju en antal ”regler eller konvention som styr hur vi uppfattas. Om du spelar i en rockband eller om du är klassisk skolad ska kunna tydas i bilden.

Det spontana

Det spontana ögonblicket är det naturligaste vi kan fånga på bild. Fånga det spontana ögonblicket när personen lyser upp med hela sin tillvaro. Fota när personen skrattar eller rör på sig. Det är oftast de spontana bilderna som berättar något om personens karaktär och ger intressanta och livfulla porträtt. MEN det gäller ändå att ta många bilder!

Jason Timbuktu. Konsertbild. Foto: Michel Thomas

Uppbyggda bilder

Ett klick räcker oftast inte för att få till ett bra och spännande porträtt.

Det är en massa val som måste tas innan själva fotografering. Vad vill du berätta i din bild? Vilken känsla vill du åt? Mörk eller ljus framtoning? Svart vita bilder kanske associerar till Jazzmusik medan färgstarka bilder kanske associerar till Popkultur.

Svart vit eller färg?

Liggande eller stående bilder?
Glöm inte att använda vertikalt läge eller det s.k porträttläget när du fotar
en enda individ i både helkropps och en närporträtt.

Bakgrund


Prova två eller tre poser, Ha musik på. Alla detaljer är viktiga. Tänk på bakgrunden. Vad händer bakom modellen? Detta är jätte viktig! oavsett om du är ute eller inne så vill du inte ha en brokig bakgrund som stör slutbilden.

Rekvisita

Vilka kläder ska du ha på dig? Enfärgade kläder med nyansering är riktigt bra och kan t.ex lyfta fram ögonfärgen. Kavaj eller skinnjacka? Tee-shirt? Hatt? smycke? allt påverkar budskap du vill få fram. Smink och hår är också viktig delar som går att fixa med extra hjälp.

Den avporträtterades händer är också viktig, vad ska han / hon göra med sina händer? Hålla i något? Visa händerna på bilden, de brukar tillföra mycket i bilden.

Miljö

Som uppgift får ni testa att ta en porträtt i närbild men också en bild där miljön spelar en avgörande roll i bilden. Se på exempel på bilden på Stravinsky

Stravisnky. Foto: Arold Newman.
Stravisnky. Foto: Arold Newman.

KAMERATEKNIK

Objektiv
Vanligaste objektiv för porträtt är kortare teleobjektiv från 60 mm till ca
135 mm för att få bra proportioner. Man kan också använda en teleobjektiv som t.ex. 200 mm då står du längre ifrån modellen. Med vidvinkel kommer du nära och få med mycket av omgivningen som kan intressant. När du är närmare är det också lättare prata med personen. Du undviker också stela poser och personen hamnar i blickfånget.

Generellt fungerar ett porträtt bäst om ögonen är i den övre tredjedelen
av bilden.

Ta dig tid och ta många bilder när ljuset är rätt. Fortsätt arbeta tills du börjar känna dig nöjd med resultatet.

Slutaren
Du kan utgå ifrån 1/125 sekund och 1/160 sekund för att unvika rörelseoskärpa.

Bländaren
När det gäller porträttfoto så kan man utgå ifrån f/8 som grund inställning.
Då blir motivet skarp. Sedan är det bra att använda en större bländare f/ 8 f/ 5,6 för att få kortare skärpedjup som framhäver människan framför kameran och skalar bort det onödiga som inte framhäver budskapet.

ISO
Du kan använda Auto ISO men en låg ISO är att rekommendera för att slippa för mycket brus i bilden.

Fokus
Ställ din fokus på ögonen. Det är den som drar till sig uppmärksamhet i en
porträttbild. De flesta kameror har inställningar för att flytta och justera autofokus.

Ljuset
Hemma är fönstret det bästa ljuskälla du kan få. Sett modell i närheten av
den och se hur ljuset faller. Använd gardinen för att mjuka ner ljuset. Testa
med persiennen också för att skapa en effekt. Alternativt kan vara att placera modellen hyfsat nära en vit vägg eller använda sig av ett vit lakan för att få mer ljus.

Reflektor
Reflektor används för att lätta upp skuggor i bilden. Det är en utav de
mest användbara tillbehör när det gäller att fota porträtt både i studio
men också utomhus. Man använder reflektorer för att sprida ut
ljuset över de områden som är i skugga.

//Fördjupning
Blixt eller B-ljus (halogenljus)? Enkelt uttryckt, en blixt tänds endast
under kamerans exponering medans ett B-ljus lyser konstant.
Att arbeta med blixtljus för att blixt har en rad fördelar. Låg värmeutveckling,
högre ljusstyrka än B-ljus, färgtemperatur liknande dagsljus och det är bekvämare för motivet vid porträttfotografering.

Annons
%d bloggare gillar detta: