Övningar

FILM
Fokus/skärpa

Filma i manuellt läge och se till så ditt objektiv är inställt på manuell fokus. Lär dig åt vilket håll du ska vrida fokuseringen ex: Om objektet kommer nära ska du vrida åt höger eller vänster?

Sätt upp 3 glas på rad bakom varandra med ca 20-30 cm avstånd mellan varje glas. Öva att sätta skärpan på första glaset sedan över till det andra sedan till det tredje. Prova sedan att sätta skärpan på det mittersta glaset och sedan det bakre. Så hoppar du mellan glasen för att se hur snabb du kan bli och fortfarande ha skarp fokus.

Följ efter en kompis på en promenad eller genom ditt hem. Följ efter ditt husdjur. Lär dig åt vilket håll du ska vrida fokuseringen ex: Om objektet kommer nära ska du vrida åt höger eller vänster?

Håll rätt på knapparna.
Börja filma inomhus och sedan gå ut ur dörren i den friska luften. När du kommer utomhus skall du så snabbt som möjligt ställa om bländare och ISO för att bilden ska bli bra.

Detta skall du öva på tills du vet i ditt muskelminne vart alla knapparna sitter så att du enbart behöver titta på LCD skärmen och inte stå och leta knappar på k kamerahuset. Extrema situationer kräver en snabb ändring av inställningarna.

Börja med en person som är inomhus. Följ denne igenom hemmet ut i trapphuset ut igenom dörren och ut i naturen. Under tiden ska du se till att ställa bländare och ISO samt hålla skärpan på personen hela tiden.Film på nätet
Skapa ett YouTube-konto och ladda upp filmen direkt från iMovie med ett litet tryck. Välj om filmen ska vara offentlig, olistad eller privat. Är filmen offentlig kan alla se den. Är den olistad går det inte att söka upp filmen utan att ha den unika adressen till den. Är filmen privat måste man ha användarnamn och lösenord till YouTube-kontot för att kunna se filmen.FOTO

Lär känna ditt grundljus.
Flytta runt ljuset med endast några centimeter kring motivet.
Lär dig att betrakta ljuset. Se efter vad som händer när du flyttar ljuset.
Testa att sätta ljuset nära motivet och längre och längre bort.
Nära, långt ifrån. Högt och lågt. från sidan och framifrån.

Man vill dela upp ansikte in några olika planområden med väl definierade kanter. Notera redan nu att ju närmre motivet du kommer med ditt ljus ju mjukare blir ljuset.

Testa att vrid hela ljuset så att endast en strimma bestrycker ditt motiv med ljus. Mycket viktigt att du registrerar och lägger på minnet vad som händer i motivet. Har du full teckning? Blir motivet jämnt uttecknat nerifrån och upp.

Annons
%d bloggare gillar detta: