WordPress första sida

WORDPRESS

Vi skapar en egen WordPress hemsida. Vi går igenom grunderna för att själv sätta upp en hemsida.

Installera WordPress För att på ett lätt sätt testa WordPress ska du starta ett konto på wordpress.com. Det kostar inget och ett lätt sätt att komma igång med en hemsida eller blogg. Där får du välja ett namn för din sida typ: (www.memememe.wordpress.com). Du kan även köpa ett eget domännamn via wordpress.com så att din sida får adressen http://www.memememe.se sen tar wordpress.com hand om allt annat och du behöver bara tänka på att hitta ett vackert tema att använda på din sida.

Ta kontroll över hemsidan
Vill du inte ha hemsidan via wordpress.com men ändå vill använda WordPress och ha full kontroll på all kod. Då får du skaffa ett konto på ett webbhotell, där du kan registrera det domännamn du vill ha för din hemsida, precis som du kan på wordpress.com, men med skillnaden att här har du full kontroll över koden på din hemsida. Dock så får du ladda ner källkoden från wordpress.org och installera den på ditt webbhotell om de inte har stöd för (one-click-install). När det kommer till vilket webbhotell man ska välja så kan jag rekommendera one.com eller andra webbhotell. När det gäller domännamn så är det vanligast i Sverige med ändelserna .se, .com och .nu så mitt råd är att registrera en .se adress i första hand om den är ledig, annars en .com och .nu i sista hand.

Vad är WordPress
WordPress är ett CMS (Content Management System) eller ett innehållshanteringssystem. Det finns flera olika CMS-verktyg bland annat Drupal och Joomla som liksom WordPress är byggda med öppen källkod (open source) vilket betyder att de är gratis att ladda ner och att modifiera efter behov. Exempel på andra CMS som har licens är EPiServer och SiteVision. WordPress i särklass lättast att komma igång med, kanske det är det som förklarar varför det är så populärt. WordPress är idag världens största CMS och driver runt 20% av hela världens hemsidor. WordPress utvecklas av ett stort community som bidrar med uppdateringar, nya teman och plugins med olika funktioner. WordPress är också översatt till de flesta olika språk.

Ändra designen
När du nu besöker din sida har du ett av WordPress standard teman, ofta brukar 3 olika teman följa med vid installationen som du kan växla mellan genom att gå till utseende/teman i administrationsgränssnittet. För att ändra utseende på din hemsida behöver du byta tema. På wordpress.org/themes kan du hitta massor av gratis teman som du kan ladda ner och installera på din hemsida. Vill du sedan ändra färger m.m på ditt tema finns det bra guider på nätet som visar hur man gör ändringar med CSS. Hittar du inget tema på wordpress.org finns det flera andra ställen på nätet som erbjuder teman. Sidor på nätet som listar snygga WordPress-teman är Smashing Magazine och  Speckyboy. Vill man köpa ett färdigt tema finns det bra att köpa hos Woo Themes och PageLines. När du laddat ned ett nytt tema till din dator behöver du flytta över filerna på samma sätt som under installationen. Öppna FTP-programmet och för över de uppackade filerna till mappen som heter public_html/wordpress/wp-content/themes/ när det är klart går du till adminpanelen för din sida för att aktivera temat, det gör du under utseende/teman välj aktivera tema. När det är gjort bör du se resultatet när du besöker din sida. Gör du inte det, kan det vara på grund av att du har caching aktiverat på servern. Testa att stänga av caching och kolla om du nu kan se ditt nya tema.

Inlägg, sidor och menyer
Det som skiljer inlägg från sidor i WordPress är att sidor är statiska medan inlägg passar bättre för nyhetsposter, då det under en blogg alltid visar senaste inlägget först. Inlägg är mer som på en nyhetssida som kontinuerligt uppdateras, vanligtvis visar man de senaste inläggen på startsidan. Statiska sidor är det som är vanligt på hemsidor där sidornas adress inte ändras. Menyer hittar du under utseende/menyer, först får du skapa en meny och lägga till dina sidor som du vill ha i menyn. För att ändra ordningsföljden i menyn kan du bara dra och släppa dem där du vill ha dem, spara sedan din meny. När det är klart behöver du gå in under fliken hantera positioner och välja din meny för att den ska visas på sidan, tryck spara.

Widgets, tillägg och plugins
Plugins är tilläggsfunktioner för WordPress som inte följer med från början med installationen. Det finns massor av olika plugins för de flesta saker man vill kunna göra med sin hemsida. Plugins hittar du på wordpress.org/plugins där ser du även en lista till höger som visar de populäraste tilläggen för WordPress. . Med widgets som du hittar under utseende/widgets kan du styra mycket av utseendet på din hemsida. De flesta sidor har widget-fält i sidhuvudet (header), sidfoten (footer) och sidofälten (sidebars) genom att dra över den widget du vill använda till en widget yta aktiveras tillägget på din hemsida. Vanliga widget-funktioner som många har på sina hemsidor är funktion för att visa senaste kommentarer, Instagram-bilder, arkiv, kategorier, RSS-flöden och textfält.


Om du inte ”bloggar” och lägger nyheter regenbundet så kan du ta bort sidan som innehåller bloginlägg ändra framsidan på din webbsite. Gå in då på teman och välj: Anpassa
teman
Gå in på inställningar för startsida
. startsida
Där kan du välja om du vill ha dina senaste inlägg(blogg) eller en statisk sida. Välj då den sida som du känner är viktig som framsida.
hemsida


Om du inte ”bloggar” och lägger nyheter regenbundet så kan du ta bort sidan som innehåller bloginlägg ändra framsidan på din webbsite. Gå in då på teman och välj: Anpassa
teman
Gå sedan in på inställningar för startsida.
startsida
Där väljer du om du vill ha dina senaste inlägg(blogg) eller en statisk sida. Välj då den sida som du känner är viktig som framsida.
hemsida


Om du inte ”bloggar” och lägger nyheter regenbundet så kan du ta bort sidan som innehåller bloginlägg ändra framsidan på din webbsite.
1- Gå in då på teman och välj: Anpassa

teman

2- Gå sedan in på inställningar för startsida
startsida
3. Där väljer du om du vill ha dina senaste inlägg(blogg) eller en statisk sida. Välj då den sida som du känner är viktig som framsida.
hemsida

Annons
%d bloggare gillar detta: