Musikvideo

”Musikvideor ger en ny dimension och känslor till låten. Större delen av det som konsumeras på internet är rörlig bild och allt finns tillgängligt direkt i mobiler

Redan på 1960-talet gjorde många pop-band promo-clips och denna trenden stärktes ytterligare under 1970-talet. Bob Dylans promotionvideon är en tidigt exempel.

Bob Dylan -Subterranean Homesick Blues.


På 1970-talet blev musikvideor en självklar del av de olika populärmusik programmen, exempelvis topplistor som ”Top of the Pops” i Storbritannien. Där hade annars live framträdanden dominerat. Musikvideon uppstod av praktiska och tekniska skäl. Mindre band hade ofta inte råd att åka och spela utomlands och i stället för att resa till USA eller England, så spelade man en musikvideo. Tekniken med VHS kassettband blev också billigare och lättare att använda.

Pink Floyd 6 mn långa video för Rock opera ”The Wall” Videon liknar mer ett filmskapande projekt och var uppdelad i tre separata filmer med innovativa texter, musik och bildskapande.

Pink Floyd. Another Brick in the Wall (1979)

I want my MTV
MTV startade i USA 1981. Då ägnade MTV 95% av sin sändningstid åt att visa musikvideo. MTV Europe startade 1987, och där var den första låt som spelades Dire Straits ”Money For Nothing”.

mtv


Michael Jacksons 14-minuters kortfilm ”Thriller” Från albumet Thriller, släpptes i januari 1984 och förändrade musikvideogenren. Den hålls som den bästa musikvideotiden av MTV, Rolling Stone och andra. Hans banbrytande kortfilmer till Thriller-albumet, började med ”Billie Jean”, följde upp med ”Beat It” och kulminerade med ”Thriller”. Musikvideon blev som en ny ”konstform”.

”Jag ville ha något som skulle binda dig till uppsättningen, något du skulle vilja titta på om och om igen. Jag ville vara en pionjär i detta relativt nya medium och göra de bästa korta musikfilmerna vi kunde göra.”

I kortfilmens utökade prolog blir Mikaels månljusdatum med sin flickvän avbrutet av hans plötsliga omvandling till en hylande varulv. Medan den ”riktiga” Michael och Ola, som observerar scenen i en biograf, går hem från deras date, berättar Michael henne genom att sjunga verserna ”Thriller”.

Skriven av Rod Temperto. Producerad av Quincy Jones.
Regissör: John Landis. Primär produktionsplats: Los Angeles, Kalifornien.


Peter Gabriel är en annan multikonstnär som var tidigt att upptäcka musikvideo visuella kraft. Han experimenterade flittig med media under hela 1990-talet.


R.E.M. Losing my religion


Black.


Björk – All is Full of Love

I Sveriges var produktion kankse inte så utvecklad men speglade dock sin tid
1999 gjorde Björn Afselius denna video för låter ”Tusen bitar”


Musikvideo sprids nu i huvudsak genom YouTube, där de kan få ett genomslag som är vida överlägset MTV.

Psy och hans ”Gangnam Style” är en typisk exempel på framgång på nätet som skulle knappast blivit en världshit på 1980 eller 1990-talet.


Purpose, The Movement har visats 3,010,341,118 på YouTube.

Justin Bieber – Sorry


Laleh. Dans o musikvideo.


Adel. Hello är väl en klassik låt men ”lagom” dramaturgi och historia i videon.


Ludovico Einaud spelning för Green Peace är ett annat exempel på innotiv tänk i musikvideo sammanhang.


Den etiopiska gruppen Ethiocolor har fått en innovativ musikvideo till låten Mali Malonayie. I ett samarbete mellan skivbolaget Selam Sounds och Stocktown Films har man skapat en musikvideo med ett 360 graders panoramaperspektiv, gjord med 360° VR teknologi. Kolla in videon nedan, och glöm inte att snurra runt perspektivet med den lilla ratten uppe till höger. Videon är inspelad på taket av National Theatre i Addis Aababa i Etiopien. För att få den häftiga panoramaeffekten har man flätat ihop 7 separata tagningar med en GoProKamera.

-Vår vision är att visa hur vi kan föra fram vårt musikaliska arv på ett väldigt kreativt sätt utan att tappa känslan för identiteten, säger Melaku Belay, grundare av Ethiocolor, i ett pressmeddelande. En ny innovation är att bandets debutalbum kommer att lanseras som en app, tillgänglig till iOS och Android. Appen innehåller musikvideon listad ovan, resterande album och funktioner som gör det lätt att dela med sig av innehållet på sociala medier och genom andra kanaler.Skapande
Här har jag samlat olika genrer när det gäller musikvideo men också filmteknik som kan vara bra att ha i åtanke.
1- Performance stil video/Uppträdande
Artisten är med hela tiden och sjunger. Platserna kan vara olika men sångare eller bandet syns där. Här är Hopsin i öken landskap. Kamera rörelse och vinklar skapar spänning.

Hopsin – Ill mind of Hopsin 7


2- The storyline video/ Berättelsen
Video utgår ifrån texten i låten och skapar en visuell berättelse därefter. Det är som en kortfilm med musik i bakgrund.

Katy Perry – Roar

DJ Snake, Lil Jon – Turn Down for What

3- Experimentell eller konstnärlig video
Här är fokus satt på att experimentera med olika teknik. Det kan också vara en blandning av berättelse och uppträdande. Ok go är en utav det mest innovativa i genrer.

OK Go – The Writing’s On the Wall – Official Video

OK Go – Upside Down & Inside OutOK Go – The one moment

Annons
%d bloggare gillar detta: