Klipp/Editing​

Filma minst 10 sekunder. I filmen ”Psyko” i en scen då en någon blir mördad i duschen, monterade Alfred Hitchcock 70 klipp för att få fram en subjektiv känslan utan att visa en ända knivhögg eller nakenhet.

Klipp/montage
Att klippa film är en konst och ett yrke. Vi ska gå genom olika enkla regel och klippteknik som kan vara bra att känna till. Att klippa film borde benämnas som att sätta ihop film, att sätta ihop, montera eller montage. Först gäller att ha material (många klipp) att utgå ifrån. Därför är storyboard och tidigare planering viktig för slutresultat. Målet är att förverkliga idéen och visualisera känslan du vill förmedla genom att vara konsekvent genom alla scener.

Tänk på att inte klippa för kort scener om detta inte är en manér som passar målet. En regel är att ju större översiktsbilder ju längre tid då det krävs mer tid för oss att bearbeta information, ju längre klipp. Filma minst 10 sekunder.

En annan viktig filmteknik är att filma samma scen med 3 olika vinklar. En översiktbild på rummet eller gatan eller landskapet, en mellanplan där de viktigaste gestalter syns, och en närbild, kanske på händerna eller annat av intresse. När du klipper sedan är det viktig att hålla ihop dessa olika vinklar för att skapa en helhet.

Kontexten
Det finns 2 särskilda kontexter att tänka på när vi klipper film.
1- Det mekaniska hur är filmen sammansatt?
2- Det narrativa. Vad dina klipp berättar.

Klippteknik
Här följer några typ exempel på fysiska klipp som kan vara bra att känna till:
The straight cut/Det
raka klippet är det enklaste och det mest naturliga. En klipp slutar och den andra börjar därefter.

The transition/övergångklippet. Här finns det flertal av övergångar att välja mellan…Fade/wide/crosszoom osv

The match cut/Lika klipp
Klipp som på något sätt passar in i varandra visuellt. Handen går upp i en klipp och avslutas i nästa klipp genom en annan vinkel/zoomning.

The contrast cut/Olika klipp
Klipp mellan en glad och ledsen person. Klipp mellan förorening och en naturbild.
(t.ex i film 2001 Space Odysse. Ett ben som kastas och som klipps till rymdfärjan)

The insert cut/Infoga klipp
En klipp som visar en detalj mitt i en större scen. Typisk är att någon gör någon med händerna. Svara i mobil t.ex. I en dokumentär infogar man ofta mindre klipp för att skapa intresse och bevisa något.

Grafisk match cut/Grafiskklipp
Då  två liknande händelse klipps ihop för att skapa kontinuitet och spännande effekt. Någon springer i första klipp och någon annan springer i nästa klipp. Det är det grafiska som binder ihop 2 olika scener. Någon skriker i första klipp och någon annan skriker i nästa. Det är ljudspår som binder ihop 2 olika scener. Bakgrund och ljudspår kan också mixas.

The cross cut
Parallel clip / då flera vinklar klipps det ena efter det andra (en olycka, ett slagsmål) för att skapa spänning eller när händelser sker parallellt.

The jump cut/ Hoppklipp
The jump cut används ofta i musikvideo och är då samma klipp i sig själv eller i varandra för att skapa en ”hopp effekt i bilden”.B-roll cut/Voice-over klipp
En klipp som symboliserar eller visar något som någon berättar om. Vi pratar om naturkatastrof och visar olika klipp som påvisar detta.

Slip cut/Ljudklipp
L CUT Där ljudspår kommer efter bildklippet. J CUT Där Ljudspåret kommer innan bildklippet. Detta kan vara svår att se/genomföra då ljudspåret kommer från olika input. Men effektiv /dörr som stänger / bil som startar.

Regel
Här följer några ”regel” som kan vara bra att ha i åtanke när du klipper din film:

Regel 1 -Klipp för att förmedla känsla.
Regel 2 –Klipp för att berätta den stora idé, historian om en ensam pojke i världen t.ex.
Regel 3 –Klipp för att behålla rythmen och känslan.
Regel 4 –Ögonrörelse. Vad tittar publiken på? Tänk på det när du klipper
Regel 5 –Axis. Viktig att behålla rörelsemönster och riktning.
Regel 6 –3D rummet. Det är viktigt att sätta scenen över 180 grader men ännu mer.