filmproduktion

Gå till ”Synopsis och storyboard” 🙂
Att skapa film innebär att arbeta kreativ med också att du ska kunna tänka som en projektledare.  Att arbeta med film innebär också att du ska kunna hantera ljussättning, ljud, välja eventuell make-up och val av kläder, scenografi, artister och mycket  beroende på storlek på produktion.

FMT2000_nature_strandstol.jpg

Samarbete

Filmproduktion handlar om att kunna samarbeta och delegera. Det kreativa arbete, synopsis och storyboard kan man klara möjligtvis själv men filminspelning kräver att man arbetar i grupp. Det ska vara minst tre personer, en som filmar, en som håller i mikrofonen eller en som arbetar med belysningen.

IMG_6536.JPG

Större filmproduktion

I större filmproduktion deltar flertal människor med specifika arbetsuppgifter.
Här är några av de viktigaste.

Regissören (Director)
Regissören ansvarar för det kreativa besluten. Han väljer skådespelarna, leder laget och övervakar redigeringen. Regissören bestämmer över ljussättning och stilen man skall ha i de enskilda scenerna.

Producent (executive producer)
Producenten har det övergripande ansvaret för ekonomi i filmproduktioner. En ”vanlig” producent arbetar närmare inspelningsprocessen.

Produktionsledare (production manager, PM)
Produktionsledaren arbetar under producenten med administration. Han ansvarar med budget, inspelningsscheman, skaffar tillstånd för inspelningsplatser. Han håller kontakten med team och skådespelare.

Regissören (Director)
Regissören ansvarar för det kreativa besluten. Han väljer skådespelarna, leder laget och övervakar redigeringen. Regissören bestämmer över ljussättning och stilen man skall ha i de enskilda scenerna.

Inspelningsledare (first assistant director, FAD)
Inspelningsledare ansvarar för arbetet på inspelningsplatsen, ordnar transporter, måltider etc. Ropar ”Tystnad, tagning” och ”Tack”.

A-foto (Director of Photography, DoP/DP)
A-fotografen är chefsfotografen nära regissören. Han eller hon ansvarar för bildspråkets utformning och ljussättning. I Sverige är det A-fotografen som sköter kameran under inspelning. I Amerikanska produktion finns en kameraoperatör (camera operator).

B-foto eller kamera assistent.(first assistant cameraman eller focus puller)
Chefsfotografens assistent som ansvarar för kamerans tekniska skötsel, riggar kameran på stativet, byter objektiv, laddar film i kameran och följer skärpan under tagning.

C-foto (clapper loader)
Medlem i kamerateamet som assisterar B-fotografen, ansvara för filmklappan och skriver bildrapporter.

A-ljud (Sound mixer)
A-ljud är den ansvarige ljudteknikern och sköter ljudmixern.

B-ljud (Boom operator)
Assistent till A-ljudet som ansvarar för mikrofonen under tagning.

ljussättare (Dubbing editor)
Ljudläggaren tillför/sammanfogar filmens ljudeffekter och musik.

Ljudtekniker (Sound technician)
Allmän yrkesbeteckning för person som arbetar med inspelning eller bearbetning av ljud, eller ansvarar för ljudet vid TV-sändning. Ljudteknikern undersöker akustiken på inspelningsplatsen.

Tramp (Foley artist)
Tramp är en yrkesbeteckning för en person som eftersynkar och skapar effektljud, t.ex. fotsteg eller pistolskott.

Det finns faktisk över 500 olika yrkeskategori samt arbetar inom filmbranschen.

Annons
%d bloggare gillar detta: