Filformat

Digital filmformat


Tidigare angavs alltså antalet pixlar i höjdled och om bilden var progressiv eller sammanflätad (progressive eller interlace, p och i). Den hade beteckningar som 576i, 720p och 1080p från tillverkarnas specifikationer. Nu används istället ange antalet pixlar i bredd, som 4k, 5k och 8k. Sammanflätad bild används i princip inte längre så det anses inte vara viktigt att ange.
I bilden här kan ni se hur olika standart ser ut.

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 09.37.56

4k
4k betyder helt enkelt 4 000, och refererar till hur många pixlar som kan visas horisontellt: 3 840 pixlar visas horisontellt. Men 4k är generellt film för biograf. För de flesta är det istället UHD (ultra-HD) som är benämningen.

För den vanligaste standarden UHD-1, eller 4K UHD som den också kallas, som är vanligast för tv-sändningar, Netflix, Youtube med mera, så innebär ”4k” att 3 840 pixlar visas horisontellt. Det anses vara nära nog för att ändå få kallas 4k.
Jämfört med den bästa, vanligaste upplösningen på film i dag, 1080p, så ger 4k-upplösning (UHD) dig fyra gånger så många pixlar, 3 840 x 2 160 pixlar mot 1 920 x 1 080 pixlar men tar också mer plats.

Codecs

Detta är lite av en överkurs och handlar om hur bilder och film blir komprimerad för att visa bästa resultat på olika skärmar.
Se exempel här

Vad är HEIC?

Med lanseringen av iOS 11 2017 meddelade Apple att de ersatte JPEG-filer med ett nytt bildformat som heter HEIC. Varför lämna branschstandarden för JPEG: er, och vad har HEIC att erbjuda? Vi undersöker.

HEIC är filformatnamnet Apple har valt för den nya HEIF-standarden. HEIF står för högeffektivt bildformat och är, som namnet antyder, ett mer strömlinjeformat sätt att lagra bildfiler. Med avancerade, moderna komprimeringsmetoder gör det möjligt att skapa digitala fotografier i mindre filstorlekar, samtidigt som de bibehåller högre bildkvalitet än JPEG-alternativet.

HEIF är baserat på HEVC (High Efficiency Video Compression) eller H.265 videoformat som redan används på nyare iPhones.

HEIC är inte alls en Apple-uppfinning alls, men utvecklades av MPEG-gruppen som också var ansvarig för AAC-formatet som användes i iTunes.

Tekniskt sett är HEIC egentligen inte ett format som sådan, mer en behållare för bilder och ljud. Apples sätt att beskriva användningen är att lagra stillbilder som är kodade med HVEC (H.265) videoformat. Detta fungerar särskilt bra med Live Photos, eftersom flera bilder kan sparas i HEIC-behållaren. Detsamma gäller för bilder med dubbla kameror som tagits på iPhone X, iPhone XS och andra nyare iPhoner med dubbla kameror.

vad är kvig

Vilka fördelar har HEIC jämfört med JPEG?
Medan JPEG har varit standard för bilder i 25 år, har Apple gått vidare. Att byta ut formatet med HEIC innebär att att fotografering på iPhone eller iPad nu tar upp mycket mindre av den inbyggda lagringen.

Den ökande kvaliteten på bilder och videor (med 4K @ 60fps video nu blir standard) innebär att användare ständigt måste titta på hur mycket utrymme som finns kvar på sina enheter.

what is heif
HEIF is based on the HEVC (High Efficiency Video Compression) or H.265 video format already used on newer iPhones.

Komprimeringsteknik som används av HEIF innebär att dubbelt så mycket information kan lagras i en HEIF-stilbild som en JPEG av samma storlek.

Det faktum att HEIC också stöder 16-bitars djupa färgbilder kommer att bli en välsignad lättnad för iPhoneografer som har sett de mystiska solnedgångsbilderna komprometteras av fula bandningar orsakade av de 8 bitar som för närvarande erbjuds.

what is heif camera shot

Alternativt kan du ställa in din iOS-enhet för att fota JPG snarare än HEIC. För att göra detta, gå till Inställningar> Kamera> Format och välj sedan Mest kompatibla. Eller så kan du dela JPG: er istället för HEIC: er, också via Inställningar (gå till Inställningar> Foton och välj Automatisk i det nedre alternativet), medan du fortsätter att behålla fördelarna med att fotografera och lagra i HEIC själv.

Men detta verkar vara ett bakåtgående sätt att göra saker och ting. Istället kan du provar den gratis iMazing-appen för Mac, som också ger dig ett antal andra användbara sätt att hantera din iPhone. Ett annat alternativ är den gratis HEIC online-omvandlaren från Apowersoft, som snabbt kan förvandla HEIC-filer till JPEG som din Mac öppnar.

what is heif