Uppkopplade kameror

Under 2018 sa laddade vi upp 1,000,000,000,000 bilder på Internet via socialmedier. Hur kan detta vara möjlig? Jo tack vore våra uppkopplade ”smarta” mobiltelefoner som vi alltid ha till hands. Snabb enkelt men kanske inte så effektiv.

Snapchat

Redan nu använder du kanske Instagram Stories eller Snapchat men här är några råd som du kan ha i åtanke. Snapchat introducerade det stående film igen men det är nästan den enda plattformen. Så ska ni filma något som ska användas på webben, Facebook, Instagram och kanske på YouTube så filma alltid med liggande bild.

1603_Fotograf_Michel_Thomas_Modern-art-1

Långfilm med mobil

Mobilkameror har utvecklat till att bli riktig filmkameror och visa producent har gjort hela långfilmer med sådana. Vidare är det många som använder av det lätta utrustning för att filma ”indyfilmer” rörelse, skate osv. Det finns även varianter med ”Go Pro” för att filma upplevelser i alla dess former.

Filma med mobil


Vi filmar med mobilen. Använd er av så mycket naturlig ljus som möjligt, dock helst inte direkt solljus. Hitta någonstans i skugga. Inomhuslampor ger fel färgtemperatur och är svåra att rikta.

Låt huvudmotiv röra på sig hellre än röra på kameran. Zooma inte för mycket och tilta inte kameran. Filma på flera olika avstånd för att kunna välja sedan. Tänk på bakgrund.

Bilderna skapar historian men det är ljudet som skapar känslan. Att lägga text ovanpå bilden är  inte det bästa lösning. Är det text som säger  det som händer i filmen, resulterar i att vi inte sätter på ljudet och att besökaren inte blir riktigt berörd av innehållet. Skriv en kort introtext, för att tittarna ska välja att sätta på ljudet och därmed öka chansen att publiken på nätet blir intresserad

Annons
%d bloggare gillar detta: